Hämta hem barnen – vad håller regeringen på med?

Det är av humanitära skäl självklart att vi ska hämta hem barnen som befinner sig i IS läger och där sannolikt går mot en säker död. Det är obegripligt att vi inte alla ställer mycket tydliga och högljudda krav på att ta hem dessa oskyldiga barn. Hur är det möjligt att den svenska regeringen och övriga riksdagspartier kan underlåta att ta detta ansvar? Det är primitivt och inhumant.

Det finns en rad intellektuella, juridiska och moraliska frågor som inte alla har enkla svar. Och det finns många barn på jorden som av skilda orsaker lider. De har inte sällan det gemensamt att de alla är alla offer för krig, svält eller fattigdom.

Men, detta ursäktar inte att vi i Sverige stillatigande åser hur oskyldiga svenska barn sakta men säkert går under av svält och bristande omsorg i läger i Syrien och Irak.

Internationella tribunaler med uppgift att utkräva ansvar kan givetvis diskuteras i syfte att utkräva ansvar. Men, nu handlar det om att rädda barn från att dö alternativt leva i ”IS – läger” med en högst sannolik utveckling att förvandlas till framtida samhällets främlingar och än mer troligt – fiender.

För att hämta hem dessa barn krävs förmodligen att vi också tar hem deras mödrar. Gör det!

Jag rekommenderar alla att läsa Niklas Orrenius skakande skildring om de utmärglade svenska barnen i lägret med IS-fångar i morgondagens Dagens Nyheter. Situationen kräver handling. Och detta nu! Om regeringen och vi alla inte tar detta ansvar kommer historiens dom på goda grunder att bli hård. Min slutsats är att vi måste agera kraftfullt och detta nu.